ویژگی حکومت علوی از دیدگاه مقام معظم رهبری و آیات و روایات چیست؟
مصاحبه با سرکار خانم زینت السادات حجازی مبلغ مدرسه علمیه معصومیه (س)خواهران شهرضا
حکومت حضرت علی(ع) با توجه به ابعاد وجودی و شخصیت والا و برجسته آن حضرت در تمامی زمینه های علمی، اخلاقی، عرفانی، عبادی، اجتماعی و سیاسی حکومت برجسته و الگو می باشد. خدامحوری، عدالت طلبی، مردم داری، وفای به عهد، اصلاح طلبی، شایسته سالاری، مبارزه با ظلم و تبعیض و مفاسد اجتماعی، دوری از تشریفات و اسراف و تبذیر، نظارت شدید بر بیت المال، ایجاد امنیت و آزادی از جمله ویژگی های حکومت آن امام همام است.
علی(ع) از حکومت هدفی جز اجرای احکام اسلام و رضای خداوند و گسترش عدالت نداشت. در اول خلافتش وقتی که از روش حکومتی او می پرسند، می فرماید: من براساس قرآن و سنت پیامبر و اجتهاد خودم حکومت می کنم.
آن حضرت با این که می دانست عزل معاویه مشکلاتی را برای حکومتش ایجاد خواهد کرد، ولی حتی یک روز هم حکومت شخص فاسد، ستم گر و حیله گری مثل معاویه را تحمل نکرد.
حضرت علی(ع) بسیار تأکید داشتند که در حکومتشان بر مردم مهربانی کنند و همواره مردم را راضی نگه دارند تا رضایت خداوند را جلب کنند. او از آزار دادن مردم بسیار ناراحت می شد.
پس از آن که حضرت علی(ع) زمام امور خلافت را به دست گرفت، به تقسیم بیت المال به طور مساوی همت کرد. مردم طبق دستور امام، برای گرفتن سهم خود نزد آن حضرت می آمدند. علی(ع) به خزانه دار خویش، عبیدالله بن ابی رافع، فرمود: از مهاجرین آغاز کن و آنان را به ح ضور بطلب و به هریک سه دینار بده و پس از آن ها هریک از مردم که حاضر شدند، بدون توجه به نژاد یا رنگ، پوست و…، به همین مقدار بده.
سهل بن حنیف (که به اندازه غلام سابقش سه دینار گرفته بود) اعتراض کرد و گفت: این شخص دیروز غلام من بود و امروز او را آزاد کرده ام، به او برابر من می دهی؟ امام علی(ع) فرمود: هرچه به او می دهیم، به تو نیز می دهیم.
به همه افراد، بدون تبعیض و تفاوت، سه دینار داد. افرادی مانند طلحه، زبیر، عبدالله بن عمر و جمعی دیگر از قریش با این روش مخالفت کردند، چرا که آن ها به خاطر شخصیت ظاهری خود در دوران خلافت عثمان، چندین برابر بیشتر از دیگران می گرفتند
حضرت علی(ع) درباره عدل و عادل بودن خود چنین می فرمود: من کسی نیستم که از عدالت یک سر مو منحرف شوم.
به خاطر همین عدالت های علی(ع)، جورج جوردان مسیحی کلام رسایی درباره عدالت حضرت گفته است: (قتل فی محرابه بعدالته; علی کشته عدالت خویش است).
همانطور که مقام معظم رهبری در توصیف حکومت علوی می فرمایند: دردوران حکومت، تواضعِ بدون ضعف واقتدارِ بدون تکبر، ازخصوصیات امیرالمؤمنین است . درهمان حالی که با متخلف، با منحرف، با آن کسی که مورد حدّ الهی است و با دشمن درمیدان های خود در نهایت قاطعیت عمل می کند، هرچه هست، هضم در اراده ی الهی است ! عبد وبنده ی خداست .
ولایت،یعنی حکومتی که در آن در عین وجوداقتدار، درعین وجود عزتی که حاکم وجزم وعزم و تصمیم قاطعی که حاکم، هیچ نشانه یی از استبداد وخود خواهی وخود راءیی وزیاده طلبی وبرای خودطلبی واین ها نیست . این، آن نشانه ی اصلی برای این حکومت است .