برخى نکاتى که باید در این جشنها مدنظر قرار گیرد:
- عدم افراط در بیان دستاوردهاى انقلاب
بلاشک دستاوردهاى انقلاب اسلامى ایران قابل شمارش نیست. تغییر نظام و رویکردهاى اصلى حاکمیت، جایگاه علمى ایران در بین کشورهاى دنیا، تأثیرگذارى در معادلات منطقه اى و جهانى و همچنین خدمات رسانى به مردم و از همه اینها مهمتر «مردم سالارى دینى» در ایران و برپایى نظام ولایى، گواهى محکم بر این ادعاست. اما نباید در بیان این دستاوردها، آنقدر افراط کنیم تا کمى ها و کاستى هاى موجود را نادیده بگیریم.
مقام معظم رهبرى هموراه با تأکید بر دستاوردهاى انقلاب، کاستى ها را نیز نام برده و همواره خواستار حرکت جمعى مسؤولین در جهت رفع مشکلات بوده است.
پس مجریان برنامه هاى دهه فجر به یاد داشته باشند که با افراط در بیان دستاوردها و سانسور مشکلات، مخاطبین را نسبت به انقلاب بدبین نکنند.
- گریز از نگاه هاى جناحى
دهه فجر، زمان پرداختن به انقلاب و موفقیت هاى کلان آن است که به یقین دستاورد تلاشهاى تمامى دوران پس از انقلاب است. بنابر این نه باید در ارائه فهرست موفقیتها از این مشارکت غیر منصفانه گذر نمود کما اینکه نباید انتظار داشت که موفقیت هاى دولتى که روى کار است نیز به عنوان جزیى از این دستاوردها - و البته جزئی دست به نقد و قابل لمس براى همگان مطرح نگردد.
با توجه به انتخابات ریاست جمهورى در سال آینده این ظرافت بیشتر باید مورد دقت قرار گیرد.
- توجه به استمرار انقلاب و حفظ روحیه انقلابى
برخى به اشتباه انقلاب را تمامشده مى پندارند و حال آنکه به تعبیر مقام معظم رهبرى از پنج مرحله انقلاب اسلامى پس از مراحل پیروزى و برپایى نام، اکنون در مرحله برقرارى دولت اسلامى هستیم و دو مرحله کشور اسلامى و تمدن اسلامى را در پیش رو خواهیم داشت که مسلما طى این مراحل آسان و بىدرد سر نخواهد بود.
- تبیین نقش و وظایف نسلهاى متعاقب
این واقعیت که انقلاب هنوز در میانه راه است با یادآورى مسؤولیت نسلهاى بعد تکمیل مىشود که جان کلام در آن این فرموده معمار کبیر انقلاب است که فرمود: «هى نگویید انقلاب براى ما چه کرد، بگویید ما براى انقلاب چه کردیم».
قرآن کریم با تعابیرى چون «فخلف من بعدهم خلف» و «و الذین جآووا من بعدهم» به این مسؤولیت ها توجه داده است.
- سوق دادن به فعالیتهاى عملى
گاه مى توان بااستفاده از فضاى مناسب این ایام به فعالیتهاى عملىاى در راستاى انقلاب دست زده و افراد را به آن ترغیب نمود. فعالیتهایى چون اردوهاى جهادى و تلاش در مسیر جهاد کبیر (جهاد فرهنگى) و یا جمع آورى کمکهایى براى تقویت برخى مراکز فعال مردمى در داخل و یا خارج کشور. مثل کمک به تازه مسلمانان در آمریکاى لاتین و ….
- هزینه هاى غیر ضرورى
بعضى موارد مشاهده مىشود که به مناسبت این ایام فرخنده، جشنهایى در سطوح مختلف برگزار مىشود که براى انجام آن، هزینه هاى فراوانى صورت گرفته. به طور مثال هزینه هاى سرسام آور موسیقى هایى که با روح انقلاب اسلامى ناسازگار است و یا پذیرایى هاى آنچنانى که نه تنها تأثیر مثبت ندارد، بلکه با توجه به وضعیت اقتصادى موجود، تأثیرات منفى بر فکر و ذهن مخاطب نیز دارد.
- مخاطب شناسى برنامه ها
در اجراى برنامه ها، باید مخاطب شناسى به معناى واقعى صورت بگیرد. قاعدتا نمىتوان یک نسخه را براى دانش آموزان، دانشجویان، معلمان، کسبه بازار و… به یک شکل در نظر گرفت. کارى که متاسفانه شاهد هستیم در حال حاضر انجام مىشود. برنامه هایى که براى قشر کسبه بازار است، با همان محتوا، در دانشگاه و مدارس اجرا مىکنند!
آسیب اینگونه برنامه اجرا کردن بسیار زیاد است. برخى کارها در نظر برخى اقشار کار مناسبى به چشم مى آید اما همان برنامه و کار ممکن است در چشم قشرى دیگر سخیف به نظر آید.
حتى در محیط هاى دانشجویى، همه دانشجویان نیز یک طرز فکر و اندیشه ندارند. پس برنامه ها باید با ظرافت خاصى اجرا بشود.
به طور مثال نصب بنر در محیطهاى دانشجویى به مناسبتها مختلف، نه تنها اثر مثبت ندارد، بلکه مصداق واقعى هزینه هاى غیرضرورى است.
- تبیین دستاوردها با رعایت اولویتها
بیان دستاوردهاى اقتصادى، اجتماعى، سیاسى، مذهبى و یا ابعاد بین المللى هر یک جایگاه خاص خود را دارد.به عنوان مثال از منظر مذهبى بالاترین دستاورد تبدیل نظام سلطنت و شاهنشاهى به نظام مبتنى بر حاکمیت حاکمان داراى ویژگىهاى خداپسند و الهى و بر سمیت شناختن حق تعیین سرنوشت مردم است که عناصر تشکیل دهنده نظام ولایى و «جمهورى اسلامى» است که تبیین عمیق آن و اهمیتش به دقت و ظرافت بالایى نیاز دارد. در روایتى قدسى از طریق چند معصوم در کتب معتبر آمده که خداى متعال مىفرماید: «لاعذبن کل رعیه فى الاسلام دانت بولایه امام جائر ظالم لیس من الله و ان کانت الرعیه فى اعمالها باره تقیه و لاعفون کل رعیه فى الاسلام دانت بولایه امام عادل من الله و ان کانت الرعیه فى اعمالها ظالمه مسیئه»
- نوآورى در برنامه ها
برخى برنامه ها سى سال است با همان کیفیت و محتوا و شکل و شمایل اجرا مى شود. این امر باعث شده تا براى مخاطب جذابیتى نداشته و اثرگذارى خودش را از دست بدهد. پس باید براى انتقال مفاهیم، بهدنبال شیوه هاى نو و تأثیرگذار باشیم.
به طور مثال امروزه با ساختن یک فیلم خوب در برخى مواقع بهتر از هزار یادواره شهدا مى توان ضمن نگهداشتن یاد و خاطرات شهدا، اثر مناسب نیز بر مخاطب خود بگذاریم و گاه بر عکس. شاید این همان اصلى است که قرآن به آن تصریح نموده، که: «و ما ارسلنا من رسول قوم الا بلسان قومه».
- شور و نشاط در برنامه ها
نسل جوان، نسل هیجان و شور و نشاط است. نسلى است که از نصیحت بدش مى آید. پس باید در برنامه هایمان شور و نشاط ایجاد کنیم. استفاده از موسیقى متناسب با فضاى انقلابى حتى در قالب هاى امروزین - اگر به حد افراطى و با صرف هزینه هاى آنچنانى نباشد مىتواند در این زمینه نقش آفرین باشد. همانگونه که در راهپیمایى ۲۲ بهمن، با ساخت ماکت هاى جالب، برگزراى نمایشگاههاى عکس در مسیر راهپیمایى، پخش سرودهاى دستجمعى و… شور و نشاط خاصى در مسیر ایجاد مى شود.
انتهای پیام / به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از "صبح رابر"؛