عید غدیر
عید غدیر، عید الله الاکبر و عید آل محمد و ارزشمندترین و والاترین عید اسلامیاست. هیچ روزی در طول سال، فرخندهتر و مبارکتر از این روز مقدس نزد شیعیان اهلبیت نیست. امام صادق سلام الله علیه میفرماید:« ان یوم غدیر خم بین الفطر و الاضحی و الجمعه کالقمر بین الکواکب…» روز عیدغدیر خم در میان سه عید فطر و قربان و جمعه، مانند درخشندگی ماه در میانستارگان است.
چه تعبیر ظریفی امام دارد که عید غدیر را تشبیه به ماه کرده است ودیگر اعیاد را به ستاره; زیرا در این روز بزرگ بود که خداوند اعلام کرد: امروز دین را بر شما تکمیل کردم و نعمتم را بر شما به اتمام رساندم «الیوم اکملتلکم دینکم و اتممت علیکم نعمتی و رضیت لکم الاسلام دینا».
نعمتبزرگ اسلام که ازهر نعمتی ارزندهتر و گرانبهاتر است، کامل نمیشود و محقق نمیگردد جز با ولایت علیعلیه السلام «و مانودی بشیء مثل ما نودی بالولایه».
به فرموده رهبر عظیم الشان انقلاب حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای (مدظله العالی) ” مساله غدیر و تعیین امیرالمومنین (ع) به عنوان ولی امر امت اسلامی از سوی پیامبر مکرم اسلام (ص) یک حادثه بسیار بزرگ و پرمعناست “.
ولایت علی(ع) همان طریقه و روش صحیح زندگی است که اگر مردم آن روش را برگزینند، خداوند در روز رستاخیز، از آب گوارای حوض کوثر به دست علی علیه السلامسیرابشان میگرداند. «و ان لو استقاموا علی الطریقه لاسقیناهم ماء غدقا.» و ولایت همان نعمتی است که حتما از آن سؤال میشود که با آن چگونه رفتار کردید«ثم لتساءلن یومئذ عن النعیم».
حاجیان در طوافند. ابراهیم حج، تبر بر دوش، در اندیشه شکستن آخرین بت های سیاه است. زمزم، زمزمه می کند و نسیم، هروله کنان، سعی صفا و مروه در پیش گرفته و این همه، در جاری غدیر، به هم پیوسته اند تا دوباره بازوی وحی را در دست نبی به تماشا بنشینند و بر نگارینه تاریخ نقش کنند.
تاریخ به تماشای اقیانوس غدیر ایستاده است که می خروشد و گنداب های کهنه را از بستر بیدار می کند و با خود می برد. ابراهیم، تبر به دست ایستاده، مریم، آغوش گشوده، اسماعیل می خندد و هاجر، اشک شادمانی می چکاند و همه و همه توفندگی نگاه مردی از تبار آفتاب را تماشا می کنند که غدیر، میزبان اوست. همو که خورشید را مهمان کلبه کوچک بشر کرده است، بازوی جانشین او را در دست می فشرد و تاج ولایت را بر سرش می نهد. سلام خدا بر تو ای آخرین فرستاده و بر تو ای بهترین جانشین امت، علی علیه السلام .
امام رضا علیه السلام فرمودند: «در این روز به یکدیگر تبریک و تهنیت بگویید و هرگاه برادر مؤمن خود را ملاقات کردید، بگویید: سپاس خدایی را که ما را از تمسک کنندگان به ولایت امیر مؤمنان علی علیه السلام قرار داده است».
امام صادق علیه السلام اعمال این روز مهم را در چهار چیز خلاصه میکند:
۱ صیام: در برخی روایات وارد شده که روزه این روز برابر استبا صد بار حجو صد بار عمره. و در روایت دیگری، کفاره شصتسال گناه است. پس حتما برادران وخواهران به این فضیلتبسیار مهم توجه کنند و حتما آن را روزه بدارند.
۲ قیام: اصطلاحا قیام بر عبادت و زنده نگه داشتن این یوم الله با مناجات ودعا و استغفار، اطلاق میشود ولی ممکن است قیام کنایه از استقامت و پایداری درراه حق و قیام در برابر دشمنان اسلام و مسلمین و مبارزه با طاغوتها و ستمپیشگانباشد. بهر حال خود قیام علیه باطل و جهاد در راه خدا، نیز یک عبادت بزرگ استبلکهاز اهم فرائض و واجبات است.
۳اطعام الطعام: مهمانی کردن و اطعام نمودن برادران باایمان از ویژگیهایتمام اعیاد به ویژه این عید بزرگ است که بر آن تاکید شده است. و قطعا خرسندنمودن مؤمنین، از برترین عباداتی است که رضایت پروردگار را به دنبال دارد.
۴ صله الاخوان: احسان و نیکی به برادران مؤمن و دید و بازدید و زیارت آنانپیوسته از اعمال بسیار پسندیده و نیکو است ولی در این روز، تاکید بر آن شدهاست. در روایت دارد که هر وقتبا برادر مومنی دیدار کردید، برای تهنیتبه اوبگویید: «الحمد لله الذی جعلنا من المتمسکین بولایه امیرالمؤمنین والائمهعلیهم السلام» سپاس و حمد خدای را که ما را جزء تمسکجویان به ولایت امیرمومنان ودیگر امامان درود خدای رحمان بر آنان قرار داد. فرا رسیدن این اعیاد بزرگ اسلامی را به مقام شامخ ولی الله الاعظم ارواحنالتراب مقدمه الفداء، علمای اعلام، مقام معظم رهبری، ملتبزرگ ایران و عموممسلمانان و شیعیان و پیروان امامان، تبریک و تهنیت عرض نموده، از خدای بزرگخواهانیم ما را جزء شیعیان و ولایتپذیران واقعی قرار دهد.
الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّکِینَ بِوِلاَیَةِ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْأَئِمَّةِ عَلَیْهِمُ السَّلاَمُ