خرمشهر را خدا آزاد کرد
خرمشهر به دلیل واقع شدن در محل تلاقی رودخانه کارون و اروندرود از شمال به اراضی شوره زار دشت آزادگان، از شرق به شادگان، از جنوب به رودخانه کارون و شهر آبادان و از غرب به کشور عراق محدود میشود. و از طرف دیگر رودخانه کارون این شهر را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم کرده است.
تاریخنویسان خرمشهر را بازمانده شهر «بیان» (معرب پیان) میدانند که تا سده چهار هجریقمری آثاری از آن بر جا بود. این شهر در زمان حکومت شیخ خزعل به دلیل اینکه قسمت عظیمی از سواحل شهر در بیشتر روزهای سال به علت جزر و مد دریا به رنگ قرمز درمیآمد «محمره» نام گرفت و در سال 1314 خورشیدی به نام «خرمشهر» تغییر یافت هرچند که در زمان جنگ تحمیلی با عنوان «خونین شهر» هم از آن یاد میشد.
اسوه مقاومت
خرمشهر حدیث مقاومت و جانبازی دلیرمردان، سمبل شجاعت، پایمردی و سند افتخار ملتی است که برای دفاع از حیثیت خود از جوانان برومند خویش گذشتند تا بر دروازه شهر خونین، برای همیشه تاریخ حجله فتح و ظفر ببندند.
خرمشهر تاریخ مجسم و نمونه عینی صلابت و استواری جوانان جان بر کفی است که صادقانه و بیریا و گمنام به استقبال شهادت رفتند چرا که معتقد بودند مرگ سرخ به از زندگی توام با ذلت و خواری است.
خرمشهر حدیث به معراج رفتگانی است که با خون وضوی عشق ساختند و ققنوسوار در آتش عشق دفاع از میهن اسلامی سوختند و با دشمن نساختند.
خرمشهر دفتری است ناگشوده و نانوشته که اوراق زرین آن را باید با خون نگاشت چرا که آن سرزمین مقدس، قدمگاه مردان شیردلی بوده است که با عشق مقدس به استقبال مرگ رفتند.
تاریخ پر فراز و نشیب خرمشهر سرشار از حماسههای غرورآفرین و مقاومت دلیرمردان ایرانی است که با شور و شوق وصفناپذیر به استقبال خطر رفتند و جان بر کف ماندگارترین و حماسیترین لحظههای تاریخ را به نام خود و ایران در برگهای زرین تاریخ قرن ثبت کردند. مهمترین برهههای تاریخی که بر خرمشهر گذشته است را میتوان در این چند فصل خلاصه کرد.
1- سال 1217 (هجری-شمسی) این شهر بندری نخستین بار به تصرف ارتش عثمانی قرار گرفته و «محمره» نامیده شد.
2- سال 1320 (هجری- شمسی) همزمان با جنگ جهانی دوم این شهر به تصرف ارتش انگلستان درآمد و چندین سال طول کشید تا خرمشهر دوباره خرمشهر شد.
3- سال 1359 در 31 شهریور ماه سردار دروغین قادسیه (رژیم بعثی عراق) با هدایت و حمایت امریکا و دیگر کشورهای غربی و شرقی با خیال تصاحب 3 روزه خوزستان به این شهر حمله کرد اما با مقاومت مردم و فرزندان خرمشهر در دستیابی سریع به اهدافش و اشغال سه روزه خوزستان ناکام ماند.
34 روز مقاومت
31 شهریور 1359 خرمشهر زیر آتش سنگین ارتش عراق قرار گرفت. انبوهی از آتش خمپارهها و توپهای دشمن روی شهر باریدن گرفت. همه غافلگیر شده بودند و حیران، شهر در آتش میسوخت و صدای انفجار لحظهای قطع نمیشد. طولی نکشید که بیمارستان پر شد از انبوه مجروحان و شهدا. زنان و کودکان و سالخوردگان آواره بیابانها و جادهها شدند و مردم به خصوص جوانان روی به مسجد جامع و دیگر پایگاهها آوردند تا برای مقاومت سازماندهی شوند.
مسجد جامع خرمشهر نقش اساسی در این مدت داشت: مرکز پشتیبانی، امداد و اطلاعات جنگ، توزیع اسلحهها، ساخت بمب دستی، توزیع غذا، توزیع نیروهای اعزامی، استقرار بیسیم مادر، مقر فرماندهی و در واقع مسجد جامع مثل مادری بود که فرزندان خویش را زیر بال و پر گرفته بود. و مانند قلبی بود که علیرغم تلاش دشمن در تخریب مراکز نظامی و پشتیبانی شهر با سلاحهای دوربرد تا آخرین ساعتها میتپید و تلاش فرزندان خرمشهر همچون محمد جهانآرا، بهروز مرادی، احمد شوش، بهنام محمدی، امیر رفیعی، محمددشتیزاده، نورانی و… و یاران اندک آنان اگر چه نتوانست خرمشهر را نجات دهد ولی دشمن را در دستیابی سریع به اهدافش ناکام گذاشت تا اینکه پس از سی و چهار روز پایداری و مقاومت در چهارم آبان 1359 (هـ.ش) خرمشهر، خونین شهر شد و به دست دشمن افتاد.
578 روز اسارت
خرمشهر یکی از استراتژیکترین بنادر خاورمیانه و از بنادر صادراتی و وارداتی ایران به دلایل بسیاری از جمله موارد ذیل به مدت 19 ماه در اشغال متجاوزان عراقی بود.
1- موانع طبیعی، وجود چند رودخانه پرآب از جمله کارون، کرخه، اروندرود و نیز وجود نخلستانهای وسیع و همچنین دشتهای شنی و رملی بزرگی همچون دشت عباس و غیره و نیز باتلاقهای غیرقابل دسترسی.
2- استحکامات نظامی دشمن، مانند سیمهای خاردار حلقهای، میدانهای گسترده مین، کانالهای مصنوعی پر از آب، پدافندهای هوایی و زمینی مستقر در منطقه.
3- اهمیت این شهر و تأثیر آن در روحیه ارتش عراق و خللناپذیر نشان دادن اراده فرماندهی نظامی و نیز جایگاه آن در دفاع از شهر بصره.
4- تجهیزات و امکانات رفاهی دشمن در این منطقه نشان میداد رژیم بعثی عراق خرمشهر را به عنوان نماد پیروزی خود در جنگ به حساب آورده و قصد داشت به هر قیمت، این شهر را در تصرف نیروهای خویش نگهدارد.
5- باز پسگیری خرمشهر میتوانست از نظر سیاسی تأثیر زیادی در منطقه و معادلات بینالمللی داشته باشد و مواضع و حمایت کشورهای حامی «صدام حسین» را نیز تحتالشعاع خود قرار دهد.
اما سرانجام به لطف خداوند متعال و مساعدت همه مردم به ویژه رزمندگان و شش هزار شهید در خون غلتیده نبرد بزرگ و سرنوشتساز و غرورآفرین بیتالمقدس با رمز یا علیابنابیطالب(ع) در چهار مرحله با هدف آزادسازی خرمشهر اجرایی شد.
مرحله اول: 57 گردان از سپاه ارتش در قالب سه قرارگاه عملیاتی (قدس در شمال- خاتم در مرکز، نصر در جنوب) تحت فرماندهی قرارگاه کربلا در تاریخ 10/2/61 عملیات را شروع کردند و رزمندگان با عبور از رودخانه کارون موفق شدند قسمتی از جاده اهواز- خرمشهر را فتح کنند.
مرحله دوم: در شامگاه 16/2/61 این عملیات با هدف پیشروی قرارگاه فتح و نصر به سمت مرز عراق آغاز شد که علاوه بر بخش دیگر جاده اهواز- خرمشهر مناطقی همچون جفیر، پادگان حمیر و هویزه آزاد شدند.
مرحله سوم: در تاریخ 19/2/61 مرحله سوم عملیات آغاز شد اما به دلیل هوشیاری دشمن و تمرکز نیرو در خطوط پدافندی، رزمندگان در انجام مأموریت توفیق نیافتند و تکرار این عملیات در روز بعد نیز به شکست انجامید.
مرحله چهارم: در تاریخ 1/3/61 مرحله چهارم با هدف آزادسازی خرمشهر با رمز یا محمدبنعبدالله (ص) آغاز شد و در برابر تک سریع و غافلگیرانه رزمندگان اسلام و درگیری شدید بین قوای ایرانی و نیروهای عراقی خرمشهر از لوث متجاوزان تطهیر و به طور کامل آزاد شد و پرچم پرافتخار ایران برفراز مسجد جامع و پل تخریب شده خرمشهر به اهتزاز درآمد.
فتح خرمشهر
خبر آزادی خرمشهر آنچنان شگفتآور بود که در سراسر میهن اسلامی ما مردم را به وجد آورد. با اعلام خبر فتح خرمشهر مردم ایران بسان خانوادهای بزرگ که فرزند از دست رفته خود را بازیافته اشکهای شادی و شعف خود را نثار روح شهدای حماسهآفرین صحنههای شورانگیز این نبرد کردند.
برای پیبردن به عظمت این نبرد حماسی کافی است بدانیم که نیروهای متجاوز عراق پیش از نبرد سرنوشتساز رزمندگان ما برای آزادی خرمشهر در اطلاعیهای به نیروهای خود دستور داده بودند که دفاع از خرمشهر را به منزله دفاع از بصره، بغداد و تمام شهرهای عراق محسوب دارند.
فتح خرمشهر ضربهای سهمگین و کمرشکن به توان رزمی و جنگ طلبیهای دشمن مهاجم وارد ساخت که در یک تحلیل فشرده باید گفت: فتح خرمشهر باعث شد تا توازن نظامی مورد نظر امریکا در منطقه خاورمیانه بر هم بخورد.
به دنبال فتح خرمشهر وزیر امور خارجه «اسبق» امریکا (الکساندر هیک) رسماً در شورای امور خاورمیانه وزارت خارجهشان گفت: پیروزیهای اخیر ایران در جنگ با عراق برای امریکا نگرانکننده است و منافع غرب خصوصاً امریکا را در منطقه به خطر انداخته است.
آزادی خرمشهر مرهون ایثار کسانی است که مسجد جامع را پایگاه مقاومت مردمی کردند و شش هزار شهید در خون خود غلتیدندتا تاریخ حماسه خرمشهر جاودانه بماند. همچنان که پس از 27 سال خاطره شیرین آزادسازی خرمشهر در اذهان ملت ایران همچنان غرورآفرین است و یاد همه آنان که با چهرههای غبارگرفته از خاک خونینشهر در حالی که لبخند پیروزی بر لب داشتند در مسجد جامع جمع شده و یاد فاتحان خرمشهر، شهید محمد جهانآرا، شهید حسین خرازی، زندهیاد حاج احمد متوسلیان، شهید مهدی باکری، شهید حسن باقری، شهید صیادشیرازی، شهید احمدکاظمی و… را گرامی میداریم.
آری سوم خردادماه یادآور حماسهای پرشکوه از تجلی قدرت ایمان و عظمت اراده رزمندگان فداکاری است که با عینیت بخشیدن به مفهوم والای ایثار و از خودگذشتگی آزادی خرمشهر را به ارمغان آوردند که همواره در تاریخ کشور این ایثارگریها، رشادتها و حماسههای پرشور فراموش نشدنی است.
آن روزها پیر جماران و فرمانده کل قوا به مناسبت این پیروزی چنین فرمودند:
فتح خرمشهر فتح خاک نیست، فتح ارزشهای اسلامی است، خرمشهر شهر لالههای خونین است، خرمشهر را خدا آزاد کرد. مبارک باد بر ملت عظیمالشأن ایران این چنین فرزندان سلحشور و جان بر کفی که نام آنان و کشورشان را جاویدان کردند و مبارک باد بر اسلام بزرگ این متابعانی که در دو جبهه با دشمن باطنی و دشمنان ظاهری پیروزمندانه و سرافراز امتحان خویش را دادند و برای اسلام سرافرازی آفریدند.
و چه زیبا فرمود خلف شایسته او فرمانده کل قوا مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) که:
«حماسه فتح خرمشهر و عملیات عظیم بیتالمقدس در این کشور خواهد ماند، هم در آن روزی که این حادثه اتفاق افتاد، هم هر وقت که این گونه حوادث برای افکار مردم تشریح گردد»
فرا رسیدن سوم خردادماه سالروز فتح شهر عشق و شهادت، خونینشهر- خرمشهر قهرمان و روز مقاومت،ایثار و پیروزی بر امت حزبالله مبارکباد.