تکیه گاه بچه ها
روانشناسان معتقدند احساس اعتماد به جهان، هسته مرکزی شخصیت کودک را میسازد. جهان کودک در ابتدا پدر و مادر او هستند. آنان با رفع نیازهای کودک ناتوان خود، بقای او را تضمین میکنند.
هرگاه کودک، گرسنه یا تشنه شده است، مادر یا پدرش بودهاند که به فریادش رسیدهاند. آنجا که حوصلهاش سر رفته و نیاز به بازی داشته، یا هربار که خود را خیس کرده و ناراحت بوده است، باز پدر و مادرش نیازش را برطرف کردهاند. بنابر این هسته اولیه اعتماد در فرزندان از همان دوران طفولیت با مراقبتهای والدین ایجاد میشود. در عین حال انسان، موجودی اجتماعی و نیازمند برقراری ارتباط با دیگران است. بسیاری از نیازهای متعالی انسان و شکوفا شدن استعدادها و خلاقیتهایش، میتواند از طریق تعاملات بین فردی و ارتباط اجتماعی ارضاء شود و به فعلیت درآید. اعتماد به خود و دیگران، بخش مهمی از ارتباط مؤثر و تعاملات اجتماعی است و از اهداف اساسی همه نظامهای تربیتی به شمار میآید. به خصوص اعتماد اعضای خانواده به یکدیگر از ارکان بهداشت و سلامت روانی است. اعتماد برای انسان، ضروری است و اگر افراد در فضای خانواده نتوانند آن را پیدا کنند، در خارج از خانه به جستجویش خواهند پرداخت و این مقولهای است که همگی از آسیبهای احتمالی آن آگاه هستیم.
● اعتماد چیست؟
واژه اعتماد از «عمد» به معنای ستون و تکیهگاه گرفته شده است. گاهی چیزی برچیز دیگری تکیه دارد. در این حالت، اعتماد یک جانبه است اما گاهی، دو چیز برهم تکیه دارند که به این وضعیت اعتماد دوجانبه میگویند. درست مانند اعتماد همسران، والدین و فرزندان، دو دوست و… اما گفتنی است تکیه کردن دوجانبه، به معنی نفی استقلال و اتکای به نفس هر یک از افراد نیست.
● شکلگیری اعتماد
ساختار شکلگیری اعتماد یا بیاعتمادی در نوزاد انسان، از همان نخستین سال تولدش ایجاد میشود. در این هنگام دلبستگیها و پیوندهای عاطفی بیننوزاد و مادر یا جانشین او ایجاد میشود.
تحقیقات علمی نشان میدهد که انسانها با کسانی که به آنان دلبسته بودهاند، باورهای متفاوتی از اعتماد به خود و به دیگران را پیدا میکنند که منجر به چهار سبک دلبستگی میشود:
۱) سبک دلبستگی ایمن: (اعتماد به خود و دیگران)
این نوع نگرش، باعث ایجاد روابط صمیمی و اثربخش میشود. در این سبک، شخص هم برای خود و هم برای دیگران احترام و ارزش قابل است. (من خوبم، تو هم خوبی)
۲) سبک دلبستگی ناایمن طرد کننده: (اعتماد به خود، ولی اعتماد به دیگران)
در این سبک، فرد تمایلی به ایجاد صمیمیت با دیگران ندارد، زیرا فقط خود را قبول دارد و برای دیگران ارزش و احترامی قایل نیست و درصدد تسلط بر دیگران است. (من خوبم ولی تو خوب نیستی)
۴) سبک دلبستگی ناایمن همراه با دلمشغولی و پریشان حواسی: (عدم اعتماد به خود و دیگران)در این سبک، دلبستگی فرد از نوع اضطرابی و بیاعتمادی است و بدون هدف، خود و دیگران را به بازی میگیرد. نه برای خود ارزش قایل است و نه بهبرای دیگران (من خوب نیستم، تو هم خوب نیستی)۳) سبک دلبستگی ناایمن درمانده یا ترسان: (عدم اعتماد به خود، ولی اعتماد به دیگران)افرادی مضطرب، سلطهپذیر و وابسته به دیگران به راحتی و بدون آگاهی به همه اعتماد میکنند و برای خود ارزش و احترامی قایل نیستند و توانمندیهای خود را دستکم میگیرند (من خوب نیستم، ولی تو خوب هستی)